søndag 15. juli 2012

Folk mener myndighetene står bak

Kritikken og konspirasjonsteoriene hagler mot myndighetene via sosiale medier etter flomkatastrofen i Krasnodar.
 
- Mange er i sjokk etter å ha mistet familiemedlemmer, hus og avlinger.
De er fortvilet, og de sitter her uten papirer og penger, sier Aleksej Lubimov til Aftenposten på telefon fra Krymsk, byen som er hardest rammet av flomkatastrofen sør i Russland i forrige uke. - En eldre mann fortalte meg at han fant syv lik i hagen sin før han ble evakuert og plassert på sanatoriet der jeg jobber som frivillig, forteller han.
Det offisielle tallet på omkomne etter oversvømmelsen er 172, men via sosiale medier protesterer folk mot det de mener er løgn fra myndighetenes side.
- Da jeg snakket med en representant fra kriseministeriet for et par dager siden, kunne han fortelle at antallet etter tre dagers redningsarbeid var oppe i 400 lik, sier Lubimov. Ifølge lokalbefolkningen er tallet flere ganger så høyt.

Ble ikke varslet

Guvernøren i Krasnodar, Aleksandr Tkatsjev, sier i et intervju med TV-stasjonen «Rossija» at befolkningen ble varslet i god tid før oversvømmelsen skjedde. Ifølge ham ble det annonsert både på TV og banket på dørene hos folk. Han mener innbyggerne selv burde ha skjønt at dette kunne skje og forberedt seg bedre, siden det ikke har regnet så kraftig noensinne.


- Alle jeg har snakket med sier at de mistet strøm, vann og gass allerede klokken 22. Da oversvømmelsen skjedde, lå de og sov. Det var ingen sirener som varslet om at noe var i ferd med å skje. Disse menneskene har måttet ta seg igjennom store vannmasser for i det hele tatt å overleve. Hvorfor skulle de lyve om noe sånt, spør Lubimov. Årsaken til flomtragedien var usedvanlig mye regn, ifølge departementet for kriseberedskap.
På twitter og VKontakte, som er det russiske svaret på Facebook, hagler kritikken både mot de regionale og de føderale myndighetene. Her drøftes det både skriftlig og muntlig, via amatørvideoer, hva som egentlig skjedde.

Konspirasjonsteorier

Mange mener oversvømmelsen skyldtes at det ble sluppet ut vann fra et vannmagasin nær byen Novorossisk, der en av Rosnefts oljebeholdere, og president Putins såkalte hytte, ligger. Hadde de ikke sluppet ut vannet fra magasinet, kunne oljebeholderen og hytta blitt rammet av flommen. I stedet oversvømte vannmassene befolkningen i Krymsk, sier folk.
Lubimov forklarer at det er trist å vandre igjennom gatene i byen.
- Langs veiene ligger dyrekadavre, husene er totalødelagte, det samme er butikker og jordbruksområder, sier han.
Sjefen for kommuneadministrasjonen i Krymsk er avsatt som følge av flomkatastrofen. Allerede dagen etter tragedien forlot han og familien byen, melder flere medier.
Ifølge opposisjonsavisen Novaja Gazeta er informasjonen til befolkningen, via de offisielle TV-kanalene, altfor dårlig. Avisen beskylder kollegene for å ha redusert seg selv til et PR-departement for myndighetene ved å hevde at Putin har kontroll over situasjonen.

Hentet fra: aftenposten.no
Odd Kalsnes